AfriCrack

Al meer dan een decennium sturen de Aarschotse scholen Damiaaninstituut (DIA) en Instituut Sancta Maria (SMA) uitwisselingsstudenten naar Gambia. Dit project kreeg de begeesterende naam Africrack. Zowel in België als in Gambia, zijn Africrack en SawallaH in dezelfde regio actief, wat tot op de dag van vandaag resulteert in een intense samenwerking tussen beide partners.

Met de uitwisseling beoogt Africrack 3 doelstellingen:

1. Ondersteuning van SawallaH Nursery en SawallaH Lower Basic School

Bij elke reis naar Gambia helpen de Aarschotse studenten met het onderhoud en verdere afwerking van de SawallaH scholen. Ieder in zijn eigen vakgebied. Zij maken er bijvoorbeeld schoolmeubilair (banken, tafels, kasten…) en uniformen voor de leerlingen. Dit alles in samenwerking met leerlingen en ‘teachers’ van Little Trees Skills Training Centre.

2. Ondersteuning van Little Trees Skills Training Centre

De tweede doelstelling behelst een verdere en intense samenwerking met Little Trees Skills Training Centre in Bakoteh. In deze school, opgericht door Engelse scouts, kunnen Gambiaanse tieners een driejarige beroepsopleiding volgen: schrijnwerkerij, automechanica, lassen, elektriciteit, mode, kantoor…  LTSTC moet het, zoals vele scholen in Gambia, stellen zonder overheidssteun.

Voor hun afreis naar Gambia sturen de uitwisselingsstudenten klein elektrisch gereedschap en handwerktuigen naar hun partnerschool in Bakoteh. Deze tools hebben ze hier in België aangekocht of via sponsoring verkregen. Tijdens hun verblijf leren de Belgische studenten hun Gambiaanse collega’s omgaan met deze tools. Op het einde van de uitwisselingsstage worden de werktuigen aan Little Trees Skills Training Centre geschonken. Voor het vertrek uit Gambia koopt Africrack nog een partij grondstoffen aan voor hun Gambiaanse partner: timmerhout, metaal, stoffen… Met deze materialen kunnen de Gambiaanse leerlingen daarna aan de slag om zelf meubels, ijzerwerk of kledij te maken. Door de verkoop van deze afgewerkte producten genereert LTSTC broodnodige extra inkomsten.

3. Levenservaring voor deelnemende studenten BSO

De reis spitst zich exclusief toe op leerlingen uit de studierichtingen arbeidsfinaliteit en dubbele finaliteit. Tijdens de stage ervaren onze Belgische studenten het echte Afrika. Een bezoek aan het ongerepte maar straatarme Gambia is voor veel deelnemers een eyeopener en cultuurschok. De minder fraaie zijde van het land, zoals armoede en gebrekkige infrastructuur, confronteert onze jongeren met hun eigen hang naar luxe en comfort. Zo proberen we hen kritischer en toleranter in het leven te laten staan.